Tot legat de etica bloggerilor

Rebecca Blood spune in cartea ei The Weblog Handbook: Practical Advice on Creating and Maintaining Your Blog:

„Weblogs are the mavericks of the online world. Two of their greatest strengths are their ability to filter and disseminate information to a widely dispersed audience, and their position outside the mainstream of mass media. Beholden to no one, weblogs point to, comment on, and spread information according to their own, quirky criteria.

Let me propose a radical notion: The weblog’s greatest strength — its uncensored, unmediated, uncontrolled voice — is also its greatest weakness.”

Argumenteaza astfel necesitatea existentei unor standarde minime de etica in lumea bloggerilor si propune 6 reguli, pe care sunt sigura ca majoritatea dintre noi le respectam:

 • publica pe blog doar informatii care crezi ca sunt adevarate
 • daca citezi un material online, insereaza un link spre acesta
 • in cazul unei informatii publicate gresit, scrie o nota explicativa
 • daca revii asupra unei insemnari publicate deja, adauga, dar nu o modifica sau sterge in totalitate
 • dezvaluie orice conflict de interese
 • specifica sursele nesigure.

Intr-un comentariu la A Bloggers’ Code of Ethics, tot Rebecca spune:

„In my book I argue at length that weblogs are not a new form of journalism, and shouldn’t aspire to be so–I think we’re stronger (and more important and more interesting) as something different, and trying to fit us into a pre-existing mold, to my mind, misses the point.

For that reason, in thinking about ethics for weblogging, I discarded the journalistic standard of accuracy and fairness. That’s unrealistic, and not really in the spirit of what we’re doing. The standard I arrived at was transparency, and I derived each of guideline from that principle.”

Cred ca putem ajunge impreuna la un set minim de reguli, pe care sa-l publicam poate aici pe netoo si cei care dorim sa il promovam sa specificam lucrul acesta printr-un icon pe blogul propriu.

Poate fi adoptarea acestor reguli de etica un prim proiect netoo.

Pentru a fi mai simplu de urmarit discutiile de pe bloguri referitoare la etica, putem folosi un tag Technorati, de exemplu eticaBloguri.

Technorati Tag:

Carmen

Reclame

5 răspunsuri to “Tot legat de etica bloggerilor”

 1. Comanescu Says:

  Relevant ce spui, draga Carmen. Ceea ce propui tu ca si cod pentru bloguri difera in linii mari de ce se intampla in presa scrisa in trei puncte:

  – nu se cere explicit verificarea informatiei, de buna seama din motivul ca bloggerul are resurse mai putine decat o redactie de ziar. In loc de asta, iti exprimi rezerva cuvenita asupra aceleiasi informatii

  – nu se evita conflictul de interese, ci se dezvaluie acelasi conflict. Asta din nou e interesant, fiindca presa clasica abunda in conflicte de interese nerostite, deci regula mai stricta nu prea functioneaza

  – nu se cauta acuratetea si „fairness”-ul („impartialitate”, sa zicem). Aici am o problema: cat timp recunoastem ca e vorba de deziderate in practica imposibil de atins, e cazul sa tindem catre ele.

 2. HotNews » Ce ziceti de un cod de bune practici pentru bloguri? Says:

  […] UPDATE 3, 13 noiembrie: Carmen Holotescu preia problema pe Netoo si da o propunere de cod deja existenta aici: * publica pe blog doar informatii care crezi ca sunt adevarate * daca citezi un material online, insereaza un link spre acesta * in cazul unei informatii publicate gresit, scrie o nota explicativa * daca revii asupra unei insemnari publicate deja, adauga, dar nu o modifica sau sterge in totalitate * dezvaluie orice conflict de interese * specifica sursele nesigure. […]

 3. Carmen Holotescu Says:

  Iulian,

  Da, sunt de acord cu tine; probabil citarea partii cu „journalistic standard of accuracy and fairness” nu a fost cea mai inspirata.

  Carmen

 4. Carmen Holotescu Says:

  Si totusi as mai adauga, Iulian, ca pe bloguri ne exprimam opiniile personale, ceea ce un jurnalist nu o poate face in aceeasi masura.

  As mai spune ca in ceea ce scriem pe blog, dar si ca si comentarii pe alte bloguri, respectam pe langa o etica generala a bloggerilor, etica proprie si a profesiei pe care o desfasuram.

  Carmen

 5. Ars Aranea Says:

  The elusive blogosphere

  Blogging seems to have reached a new level of awareness in Romania. It’s in the news, it’s cool, and recently it’s in the sights of advertising people. So it looks like a good time to debunk some of the myths surrounding the ever elus…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: